Kuchnia

Tłusty czwartek – przepis na faworki z piekarnika

Tłusty czwartek to dzień, w którym każdy pozwala sobie na trochę słodkiego szaleństwa. Pączki to największy hit dzisiejszego dnia, ale ja osobiście za nimi nie przepadam. Co roku w tłusty czwartek piekę bardzo szybkie i ‚odchudzone’ faworki. Tradycyjne faworki smażone są w głębokim tłuszczu i wyrabiane na bazie kwaśniej śmietany. Moje – z dodatkiem jogurtu naturalnego i pieczone w piekarniku – są praktycznie bez tłuszczu i dużo mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Faworki wychodzą złociste i chrupiące, a przyprószone cukrem pudrem idealnie nadają się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy. Są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmuje to dłużej niż 30 minut.

Składniki:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru (ja użyłam trzcinowego)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (można użyć innego, ale moim zdaniem to właśnie waniliowy robi robotę)
  • 120 g mąki pszennej
  • cukier puder do posypania upieczonych faworków

Przygotowanie:

  • do miski wsypujemy cukier, sól, żółtko, jogurt, ekstrakt waniliowy i dokładnie miksujemy na puszystą masę
  • dosypujemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką, aż składniki dokładnie się połączą
  • powstałe ciasto zagniatamy ręcznie na posypanej mąką stolnicy. Jeśli za bardzo przykleja się do dłoni to dosypujemy mąki. Ciasto porządnie wyrabiamy ok. 3-4 minuty
  • robimy tzw. obijanie ciasta – uderzamy energicznie naszą kulką o stolnicę przez około 3 minuty. Obijanie sprawia, że ciasto jest lepiej napowietrzone i zmienia swoją konsystencję – nie przykleja się do dłoni i jest bardziej elastyczne
  • zostawiamy ciasto na około 10 minut, aby ‚odpoczęło’. Przykrywamy ściereczką
  • nastawiamy piekarnik na 180 stopni, grzanie góra – dół
  • na stolnicy podsypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 2-3 mm
  • rozwałkowane ciasto kroimy na paski o wymiarach ok. 3×10 cm
  • każdy pasek nacinamy nożem dokładnie pośrodku wzdłuż dłuższej krawędzi, przewlekamy jeden koniec przez dziurkę i gotowe faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (z podanych proporcji wychodzi akurat jedna blacha)
  • wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę, pieczemy około 7 minut (nie dłużej niż 10 minut bo będą zbyt suche)
  • upieczone wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Po wyjęciu mogą być trochę miękkie, ale po ostygnięciu staną się chrupkie. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego! 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *