Kuchnia

Wegetariańska zupa krem z pieczonych warzyw

Dzisiejszy przepis na zupę to jeden z najprostszych przepisów jaki może być. Krem z pieczonych warzyw to chyba najpyszniejsza zupa jaką ostatnio jadłam. Bardzo je lubię, a w szczególności treściwe i gęste kremy. Przepis jest banalnie prosty – wystarczy wrzucić warzywa do piekarnika, a następnie zmiksować na gładki krem. Cały proces zajmuje nie więcej niż 30 minut. Jest to idealny posiłek na długie jesienne wieczory, ale patrząc na dzisiejszą pogodę za oknem nie mogłam odmówić sobie rozgrzewającego kremu. Zupę podaję z grzanką z chleba razowego oraz z kleksem jogurtu naturalnego. Jest lekka i niskokaloryczna, idealna dla dbających o linię. Gdy pominiemy dodatki w postaci jogurtu i chleba, zupa będzie nadawała się również dla osób będących na diecie wegańskiej.

Składniki na 4 porcje:

  • mały por (biała część)
  • ziemniak
  • batat
  • czerwona papryka
  • cebula
  • mały seler
  • 2 marchewki
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 1 l domowego bulionu warzywnego (można zastąpić wodą lub bulionem z eko – kostki rosołowej)
  • natka pietruszki (ja użyłam suszonej)
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, czosnek, kurkuma, imbir

Przygotowanie:

  • warzywa dokładnie myjemy i obieramy marchewkę, pietruszkę, ziemniaka, batata, selera, czosnek oraz cebulę
  • kroimy marchewkę i pietruszkę w paski, cebulę dzielimy na 4 części, resztę składników w dużą kostkę
  • przekładamy wszystko do dużej miski, polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, dodajemy przyprawy i mieszamy
  • warzywa przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut
  • po wyjęciu wrzucamy wszystko do garnka, dodajemy trochę bulionu i miksujemy blenderem na gładką masę. Dolewamy tyle płynu, aby potrawa miała odpowiednią dla nas konsystencję kremu
  • Podgrzewamy przez chwilę na małej mocy kuchenki, podajemy gorącą z uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika, grzankami i kleksem jogurtu naturalnego.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *